Pentru TV si Presa

5

22

/ 898

vizualizari                                                     De cateva luni voluntari veghează asupra siguranţei şi a curăţeniei din Cluj-NapocaEi sunt cei care vă atenţionează să nu aruncaţi mucul de ţigară pe jos sau să aveţi un limbaj civilizat în mijloacele de transport în comun.

Ei sunt cei care îi depistează pe cerşetori sau pe comercianţii ilegali şi anunţă autorităţile competente, şi tot ei sunt cei care patrulează pe biciclete, cu maşina sau pe jos pe străzile urbei.

Sunt voluntarii Organizaţiei Generale Voluntare pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (OGVPPFA), infiinţată în noiembrie anul trecut, cu scopul de “a cultiva spiritul civic între cetăţenii comunităţii şi responsabilizarea acestora cu privire la impactul pe care îl au faptele cu caracter antisocial”.

Asociaţia s-a înfiinţat după modelul EUROPEAN, organizaţie în care preşedintele OGVPPFA, Svajczer Csaba, a activat mai bine de 20 de ani.

Membrii fondatori sunt politişti pensionari, iar voluntarii sunt din toate domeniile. Toţi cei care au 18 ani şi un cazier curat pot fi voluntarii Organizaţiei, primesc o insignă şi o legitimaţie şi pot începe activitatea.

adrian2

Legitimaţia, emblema, insigna au  valabilitate numai cu holograma OGVPPFA care  va  fi  eliberată  numai de preşedintele Asociaţiei, Svajczer Csaba

“Important este să avem cât mai mulţi ochi, să putem urmări ce se întamplă şi să sesizăm mai departe”, a subliniat Svajczer Csaba, preşedintele Organizaţiei.

Asociaţia are protocoale de colaborare încheiate cu aproape toate instituţiile din oraş, de la Inspectoratul Şcolar , pană la Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sau Mitropolia Ortodoxă. În şedinţa de vineri urmează să se încheie un protocol şi cu Consiliul Judeţean.

“Când  pretenţia  noastră pentru  frumos şi standardele europene cer un grad de civilizaţie nu putem permite ca în zona unde locuim, muncim şi învaţăm să domine vandalismul, murdăria şi dezordinea. Zonele publice ale oraşului, nu sunt nicidecum parcare pentru maşini abandonate, nici loc a primi musafiri cu care să se consume băuturi alcoolice, nici depozit pentru reziduuri între blocuri, telefoane publice distruse, semne de circulaţie deteriorate, nici însemne cu graffiti pe pereţi şi pe monumente istorice, comerţ ilegal, parcări neregulamentare”, spune Svajczer.

Scopul Organizaţiei este să prevină, dar şi să rezolve probleme urbei, acolo unde se poate. Voluntarii adoptă întotdeauna un ton civilizat atunci cand îi atenţionează pe cetăţeni cu privire la faptele lor de natură antisocială.

Membrii Asociaţiei O.G.V.P.P.F.A. în timpul  misiunilor, singuri sau impreună cu instituţiile comunităţii  poartă  la vedere semnele  distinctive: legitimaţia / emblema / insigna, au o comportare civilizată, sunt discreţi şi nu au  vicii care sa atraga comentării negative din partea comunităţii; respecta  Constituţia Romaniei, şi mai  ales toate drepturile cetăţenilor indiferent de varstă”, explică preşedintele Organizaţiei.

“Anul trecut am prins un tâlhar care a vrut să jefuiasca banca ziua în amiaza mare. Trei baieţi au scos cutiţul şi au amenintat-o pe angajata, dar au vazut că am venit şi au fugit. Eu am fugit dupa ei, am zis dacă nu îi prind macar fac sport.

Fară poza mea nu îi puteau prinde pentru că nu s-a văzut bine pe camerele de supraveghere. L-am ajuns în casa scării intr-o cladire din Piaţa Mihai Viteazu, am intrat cu telefonul pregătit şi l-am pozat. Cu poza mea au reuşit să îl prindă, din câte ştiu i-au facut dosar.

A fost un act civic, am putut să ajut”, spune mandru Svajczer, în timp ce ne arată scrisoarea de felicitare primită de la Poliţie.

adrian 1

Svajczer Csaba, preşedintele Organizaţiei, la o acţiune comună cu poliţia, pentru prevenirea furturilor din autoturisme

adrian3

Voluntarii participă de obicei şi la acţiunile de prevenire organizate de autorităţi.

“Vrem să le mulţumim tuturor celor care ne sprijină în activitatea noastră, în special mitropolitului Andrei Andreicuţ , Dl. comisar  şef  de poliţie Călugăr Ioan secţia 2, Dl. comisar  şef  de poliţie  Laureţiu Moldovan secţia 1, Dl. Vasile Banga de la Poliţia Locală .Totodata vrem să anunţăm avem nevoie în continuare de voluntari, în special de tineret”, a subliniat preşedintele Asociaţiei.

adrian
O.G.V.P.P.F.A. România vă invită să citiţi
Tuburile de tobogane, casa oamenilor străzii
Ziarul / Ziua de Cluj, 01 septembrie 2014, 15:14 citiri:464. Scris de Elza Almasi
Toboganele din ansamblurile de joacă plasate în parcurile din oraş sunt, în mod normal, destinate copiilor care vin să se recreeze. În mod anormal, aceştia nu se pot bucura de ele din cauza oamenilor străzii.
Nedoborâţi de lipsa unei locuinţe permanente, aceştia au găsit soluţia: au acaparat tuburile de la tobogane, pe care le-au transformat în dormitoare.
În urma unei acţiuni desfăşurate în acest sfârşit de săptămână, mai exact de grupul de bicicliști și membrii pedeștri ai Organizatiei Generale Voluntare pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (OGVPPFA), au fost găsite mai multe persoane care au ocupat forţat tuburile toboganelor din cartierele clujene.
“Înarmaţi” cu plapume şi pături, aceştia dormeau nestingheriţi la ora controalelor. În momentul în care au fost îndemnaţi de către voluntari să elibereze spaţiile destinate exclusiv copiilor, adulţii au început să se ia la ceartă.

“Aspectul imund și degenerat al persoanelor surprinse ne-a consternat; iar, informându-i despre prevenirea faptelor antisociale, aceștia s-au așezat pe o bancă și au început să se certe între ei”, a afirmat Svajczer

3
Voluntarii au solicitat Primăriei să înceapă o acţiune de igienizare şi de curăţare a tuturor parcurilor pentru copii din municipiu. Totodată, au apelat şi la sprijinul Poliției Locale pentru soluționarea problemei surprinse prin activitatea întreprinsă.
“Interesul prioritar al copilului trebuie să primeze în societatea noastră civilizată, iar invederați de spiritul civic, noi, toți, trebuie să-l prioritizăm efectiv, zilnic, cu atitudine activă.
Munca noastră de informare asupra prevenirii faptelor antisociale se desfăşoară în continuare, chiar dacă uneori pentru aceleaşi persoane, care o perioadă ne dau convingerea că au înţeles mesajul nostru, dar iată că deşi la vederea noastră se arată zâmbitori şi dornici de a mai afla ceva de la noi, continuă. Vom insista mai asiduu asupra acestora”, a mai precizat liderul acestora.
OGVPPFA este o asociaţie fondată din poliţişti pensionari, iar membrii sunt toţi voluntari. Rolul lor este de a patrula cartierele clujene şi de a depista faptele antisociale ce se produc la nivelul municipiului şi, în cazurile în care acest lucru este posibil, de a le preveni.
Preşedintele Asociaţiei O.G.V.P.P.F.A., membru de onoare al Poliţia Internaţională HU.(I.P.A.), membru voluntar şi al Primăriei Cluj-Napoca .

2
1
15

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *